Nadia G.

Duszona wołowina z pieczonymi warzywami


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszona wołowina z pieczonymi warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 marchewek

pokrojonych na kawałki o długości 2 cm

4 korzenie pasternaku

pokrojone na kawałki o długości 2 cm

2 czerwone cebule

pokrojone na ćwiartki

4 małe czerwone buraki

obrane i pokrojone na ćwiartki

4 rozgniecione ząbki czosnku

6 łyżek oliwy extra vergine

1 szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu

3 plastry krzyżowej wołowej o grubości 2,5 cm - mięso pokrój w kostkę wielkości kęsa

mąka pszenna

½ szklanki czerwonego wina

6 szklanek ekologicznego bulionu wołowego

1 łodyga selera

¼ szklanki posiekanej natki pietruszki

2 liście laurowe

2 gałązki tymianku

1 szczypta ziaren czarnego pieprzu

½ szklanki suchej czerwonej soczewicy

1 szczypta cukru trzcinowego

 

 

Przygotowanie:


Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Rozłóż pojedynczą warstwą na blasze do pieczenia 4 pokrojone marchewki, 4 korzenie pasternaku, 2 cebule i 4 buraki. Polej warzywa 3 łyżkami oliwy extra vergine, dodaj czosnek i oprósz solą i pieprzem. Przemieszaj i wstaw do piekarnika na 45 min. Rozgrzej 3 łyżki oliwy w rondlu na średnim ogniu. Obtocz w mące pokrojoną w kostkę wołowinę i włóż do rondla. Obsmażaj przez 5 min ze wszystkich stron, aż kawałki się zrumienią. Przełóż mięso na talerz i zdeglasuj rondel czerwonym winem. Przełóż wszystko do dużego garnka, zalej bulionem wołowym, dodaj przekrojoną na pół pozostałą marchewkę, łodygę selera, ¼ szklanki świeżej natki pietruszki, liście laurowe, tymianek oraz ziarenka pieprzu. Przykryj i duś na małym ogniu przez 2 godz. Usuń rozmiękłą marchewkę, seler naciowy i zioła. Dorzuć upieczone warzywa i czerwoną soczewicę i podgrzewaj jeszcze 20 min. Podaj wołowinę z warzywami przybraną posiekaną natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina po burgundzku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięcina mechoui
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.