Duszona wieprzowina z jajami i mleczkiem kokosowym

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Duszona wieprzowina z jajami i mleczkiem kokosowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg boczku

niezbyt tłustego

pokrojonego w kostkę o boku 5 cm

2 ząbki posiekanego czosnku

3 szalotki

posiekane

3 łyżki sosu rybnego

3 łyżki jasnego sosu sojowego

półtorej łyżki ciemnego sosu sojowego

4 gwiazdki anyżu

½ łyżeczki zmiażdżonego czarnego pieprzu

2 łyżki cukru palmowego lub brązowego

2 całe zielone szalotki

1 łyżka oleju

½ drobno posiekanej cebuli

3 filiżanki (1 torebka) mleczka z młodego kokosa (nie mleka

ani śmietanki!)

1½ filiżanki wody

8 jaj ugotowanych na twardo i obranych

ryż jaśminowy

kolendra

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać pokrojony boczek z czosnkiem, szalotkami, sosem sojowym, sosem rybnym, pieprzem, anyżem i cukrem palmowym. Z całych szalotek nie odcinać korzonków. Położyć na desce i zgnieść płaską stroną noża. Posiekać. Dodać do marynaty. Pozostawić na 3 godziny lub na noc. Rozgrzać olej na patelni o grubym dnie. Usmażyć cebulę na brązowo. Wyjąć mięso z marynaty, wyłożyć na patelnię i smażyć na dużym ogniu. Dodać mleczko kokosowe, marynatę i wodę. Zebrać tłuszcz z powierzchni. Dusić godzinę na wolnym ogniu (zbierając tłuszcz). Dodać jaja. Dusić kolejną godzinę. Podawać z ryżem jaśminowym ugotowanym na parze i przybranym kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka z wołowiną i cebulą
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bollito misto
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Schab pieczony w rozmarynie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.