Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Duszona pręga wołowa po flamandzku

Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc.6)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:


Składniki
1 kg pręgi, oczyszczonej z nadmiaru tłuszczu i podzielonej na gulaszowe kawałki
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
mąka pszenna
sól, pieprz
oliwa lub olej roślinny
½ litra ciemnego piwa
1 łyżka złocistego cukru muscovado
bouqet garni z natki, tymianku i liścia laurowego
bułka pszenna, pokrojona na kromki (6-8 kromek)
miękkie masło
musztarda dijońska

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, na średnim ogniu do miękkości i przełóż do brytfanki. Osusz mięso papierowym ręcznikiem, obtocz w mące doprawionej solą i pieprzem. Rozgrzej mocno oliwę i obsmaż kawałki mięsa, nie przepełniając patelni. Przełóż mięso do brytfanki i wlej na patelnię piwo. Dodaj cukier i doprowadź do wrzenia, mieszając, żeby od dna odeszły mięsne resztki. Przelej płyn do brytfanki z mięsem. Jeśli trzeba, dopełnij wodą, żeby przykryć mięso płynem. Dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła i duś przez 2,5 godziny w piekarniku. Zdejmij nadmiar tłuszczu z sosu. Posmaruj kromki bułki mieszaniną miękkiego masła i musztardy, ułóż je na powierzchni mięsa i zapiekaj pół godziny.

© Sophie Grigson

skomentuj przepis >>