Sophie Grigson

Duszona pręga wołowa po flamandzku


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

Duszona pręga wołowa po flamandzku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg pręgi

oczyszczonej z nadmiaru tłuszczu i podzielonej na gulaszowe kawałki

2 cebule

pokrojone w kostkę

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

mąka pszenna

sól

pieprz

oliwa lub olej roślinny

½ litra ciemnego piwa

1 łyżka złocistego cukru muscovado

bouqet garni z natki

tymianku i liścia laurowego

bułka pszenna

pokrojona na kromki (6-8 kromek)

miękkie masło

musztarda dijońska

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, na średnim ogniu do miękkości i przełóż do brytfanki. Osusz mięso papierowym ręcznikiem, obtocz w mące doprawionej solą i pieprzem. Rozgrzej mocno oliwę i obsmaż kawałki mięsa, nie przepełniając patelni. Przełóż mięso do brytfanki i wlej na patelnię piwo. Dodaj cukier i doprowadź do wrzenia, mieszając, żeby od dna odeszły mięsne resztki. Przelej płyn do brytfanki z mięsem. Jeśli trzeba, dopełnij wodą, żeby przykryć mięso płynem. Dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła i duś przez 2,5 godziny w piekarniku. Zdejmij nadmiar tłuszczu z sosu. Posmaruj kromki bułki mieszaniną miękkiego masła i musztardy, ułóż je na powierzchni mięsa i zapiekaj pół godziny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.