Gary  Rhodes

Duszona peklowana łopatka z domową zakwaszaną kapustą


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Duszona peklowana łopatka z domową zakwaszaną kapustą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1-1,5 kg łopatki

bez kości

zapeklowanej

zwiniętej i związanej

1 cebula

posiekana

2 marchewki

grubo pokrojone

2 łodygi selera naciowego

grubo pokrojone

1 liść laurowy

bulion z kurczaka

lub woda

wystarczająco

żeby zakryć mięso

150ml śmietany kremówki

25g masła

1-2 łyżeczki gorczycy

sól i świeżo zmielony biały pieprz

 

 

Przygotowanie:


Poszatkowaną kapustę włóż do miski, zalej winem i octem winnym. Włóż składniki bouquet garni do muślinowego woreczka, zwiąż i dodaj do kapusty. Odstaw na 48 godzin, co pewien czas mieszając, tak żeby cała kapusta się zakwasiła. Namocz łopatkę w chłodnej wodzie przez 24 godziny. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli z peklowania.Opłucz mięso i włóż do sporego garnka z warzywami, zalej bulionem lub wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny. Po ugotowaniu mięso powinno odpocząć w bulionie przez jakieś 20 minut, dzięki temu będzie delikatniejsze. Kolej na sos musztardowy. Weź 600 ml wywaru z gotowania łopatki i zredukuj o połowę. Dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj masło i gorczycę do smaku. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Odcedź kapustę z płynu, zachowaj go w misce. Zeszklij cebulę na maśle w sporym rondlu, dodaj kapustę, bouquet garni i 2-3 łyżki płynu z marynowania, przykryj. Duś na średnim ogniu, co pewien czas mieszając. W miarę duszenia, dodawaj w miarę potrzeby więcej płynu. Duś aż kapusta zmięknie, co powinno zając jakieś 20 minut. Kapusta nie powinna być zbyt miękka. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż trochę zakwaszonej kapusty na talerz. Wyjmij łopatkę z płynu i pokrój, na jedną porcję daj jeden grubszy, lub dwa cieńsze plastry. Połóż mięso na kapuście i polej odrobiną wywaru z gotowania mięsa. Podawaj z sosem musztardowym.

powrót

Podobne przepisy

Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rolada wieprzowa florentine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak w kokosowej panierce
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Anyżkowe ogony wołowe
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.