Paul Merret

Duszona mielona wołowina – przepis podstawowy


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszona mielona wołowina – przepis podstawowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju roślinnego

3 cebule

obrane i drobno posiekane

6 ząbków czosnku

obranych i drobno posiekanych

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu

1 kg mielonej wołowiny

1 puszka (400 g) pomidorów

1 łyżka sosu Worcestershire

1 l gorącego bulionu wołowego (albo 3 kostki bulionowe rozpuszczone w 1 l wrzątku)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej na średnim ogniu połowę oleju w dużym rondlu. Dodaj cebulę, czosnek i zioła i smaż mieszając 3-4 min, aż cebula zmięknie i się zrumieni. Odstaw rondel na bok i na dużej patelni, na pozostałym oleju partiami podsmaż mięso na dużym ogniu, aż straci różowy kolor (ok. 5 min). Nie wkładaj całego kilograma mięsa na raz na patelnię, bo obniży się temperatura smażenia i mięso zacznie puszczać soki. Podsmażone porcje mięsa przekładaj do rondla z cebulą, czosnkiem i ziołami. Kiedy całe mięso będzie podsmażone, postaw rondel na

powrót

Podobne przepisy

Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Śniadanie starego McDonalda
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pasztet z wątróbek
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.