MENU
Przepisy Świąteczne

przepisy z programów >>

Duszona łopatka z dzika z cebulkami i pieprzem podana z kwaśną czerwoną kapustą

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 4)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

Duszona łopatka z dzika z cebulkami
odsłon: 11093

składniki i przygotowanie:

łopatka z dzika z kością lub bez – dzik najlepiej do 3 roku życia

Marynata:
0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku
szczypta cukru
dwa goździki
2 ziarna jałowca lekko rozgniecione
kilka ziaren kolendry uprażonych na suchej patelni
kilka gałązek majeranku lub łyżka startego
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
sporo ziaren pieprzu
1,5 szklanki wody

Dodatkowo:
5 - 6 cebul średniej wielkości
czerwona kapusta średniej wielkości
ocet najlepiej z cydru, ale może być dobry winny – ile kto lubi
kilka rodzynek wcześniej namoczonych w szklance czerwonego wina
2 łyżki masła
pół szklanki wody
łyżka brązowego cukru
kilka łyżek sosu z pieczenia dzika


Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty do dzika gotuj na bardzo małym ogniu około 5 min i ostudź. Łopatkę z dzika umyj, osusz i zalej marynatą. Wstaw do lodówki na 2 - 3 dni, co jakiś czas przewracając.
Po upływie czasu, dzika w marynacie włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piecz około 5 - 6 godzin. W tym czasie w rondlu rozgrzej masło i wrzuć do smażenia drobno posiekaną kapustę. Do kapusty dodaj od razu ocet i cukier, smaż aż zmięknie i zmniejszy objętość. Dodaj pozostałe składniki i duś aż płyn odparuje. Podawaj na półmisku pokrojonego dzika a obok kapustę.

© Tomasz Jakubiak

skomentuj przepis >>