Tomasz Jakubiak

Duszona łopatka z dzika z cebulkami i pieprzem podana z kwaśną czerwoną kapustą


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Duszona łopatka z dzika z cebulkami

odsłon: 19046

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łopatka z dzika z kością lub bez – dzik najlepiej do 3 roku życia

Marynata:

0,25 litra czerwonego wytrawnego wina

3 ząbki czosnku

szczypta cukru

dwa goździki

2 ziarna jałowca lekko rozgniecione

kilka ziaren kolendry uprażonych na suchej patelni

kilka gałązek majeranku lub łyżka startego

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

sporo ziaren pieprzu

1,5 szklanki wody

Dodatkowo:

5 - 6 cebul średniej wielkości

czerwona kapusta średniej wielkości

ocet najlepiej z cydru, ale może być dobry winny – ile kto lubi

kilka rodzynek wcześniej namoczonych w szklance czerwonego wina

2 łyżki masła

pół szklanki wody

łyżka brązowego cukru

kilka łyżek sosu z pieczenia dzika

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty do dzika gotuj na bardzo małym ogniu około 5 min i ostudź. Łopatkę z dzika umyj, osusz i zalej marynatą. Wstaw do lodówki na 2 - 3 dni, co jakiś czas przewracając.
Po upływie czasu, dzika w marynacie włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piecz około 5 - 6 godzin. W tym czasie w rondlu rozgrzej masło i wrzuć do smażenia drobno posiekaną kapustę. Do kapusty dodaj od razu ocet i cukier, smaż aż zmięknie i zmniejszy objętość. Dodaj pozostałe składniki i duś aż płyn odparuje. Podawaj na półmisku pokrojonego dzika a obok kapustę.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.