Anne Burrell

Duszona kapusta


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Duszona kapusta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa extra vergine

6 plastrów boczku pokrojonych w prostokąty

2 czerwone cebule pokrojone w piórka

sól

3 obrane i starte marchewki

1 średnia kapusta włoska

z usuniętym głąbem

poszatkowana

1 ½ filiżanki octu jabłkowego

3 łyżki gorczycy

1 pęczek tymianku związany sznurkiem spożywczym

4 listki laurowe

¼-½ filiżanki nieklarowanego soku jabłkowego

1 mały pęczek szczypiorku posiekanego na kawałki 5 cm

 

 

Przygotowanie:


Do dużego garnka wlej oliwę i dodaj boczek. Podsmaż na średnim ogniu. Dodaj czerwoną cebulę, dopraw solą i smaż 4-5 minut. Dodaj marchew i zamieszaj. Dodaj kapustę, ocet jabłkowy, gorczycę, tymianek i listki laurowe. Dopraw solą i spróbuj. Smak zdominuje ocet, ale sól go zrównoważy. Zmniejsz ogień, nakryj garnek i duś kapustę 15-20 minut, aż zmięknie. Zdejmij pokrywkę, wlej sok jabłkowy i gotuj jeszcze 10 minut lub do czasu, aż większość płynu zostanie wchłonięta, kapusta będzie wilgotna, ale nie będzie przypominać zupy. Podawaj od razu albo pozwól potrawie odpocząć w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku dniach. Udekoruj szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Słodkie grzanki z kozim serem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placki z leśnych grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jajka na twardo w galarecie z estragonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.