Nigel Slater

Duszona jagnięcina


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszona jagnięcina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kotlety z karkówki jagnięcej

mąka pszenna do obtoczenia

oliwa

3 cebule

obrane i pokrojone w piórka

2-3 duże korzenie pasternaku

obrane i pokrojone na kawałki

6 dużych ząbków czosnku

obranych i przekrojonych na połówki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

6-8 gałązek rozmarynu

6-8 małych ziemniaków

przekrojonych na połówki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 170oC. Obtocz kawałki jagnięciny w mące. Rozgrzej oliwę w płytkim rondlu z pokrywką, który można wstawić do piekarnika, ułóż w nim jagnięce kotlety i obsmaż, aż się zrumienią z obu stron. Wyjmij jagnięcinę z rondla i odłóż na bok. Do tego samego rondla włóż cebulę, pasternak oraz czosnek i podsmaż w 2-3 minuty. Dobrze dopraw solą oraz pieprzem i dodaj rozmaryn. Włóż kawałki mięsa z powrotem do rondla, obłóż je ziemniakami, dopraw solą oraz pieprzem i zalej taką ilością wody, żeby przykryła zawartość rondla. Wytnij z papieru do pieczenia koło o średnicy rondla i ułóż je na mięsie i warzywach, a następnie przykryj pokrywką. Duś mniej więcej przez godzinę w piekarniku, aż mięso będzie miękkie.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.