Duszona jagnięcina z selerem naciowym

Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszona jagnięcina z selerem naciowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Do marynaty:

4 ząbki czosnku

sól i pieprz

posiekane listki z 1 gałązki rozmarynu



Na bulion:

1 korpus kurczaka

2 gałązki selera naciowego

1 marchewka

1 główka kopru włoskiego

1 duża cebula

1 gałązka tymianku

1 gałązka rozmarynu

1 liść laurowy

5 ziaren pieprzu



Do jagnięciny:

1 łopatka jagnięca bez kości

3 łyżki dobrej jakości oleju rzepakowego lub oliwy

2 gałązki selera naciowego - delikatne, ze środka pęczka

4 marchewki

1 główka kopru włoskiego

4 szalotki

1½ szklanki białego wytrawnego wina

1 gałązka tymianku

2 liście laurowe



Przygotowanie:

Z mięsa usunąć nadmiar tłuszczu i błon, ale zostawić trochę, ponieważ właśnie ten tłuszcz zapewni mięsu odpowiednią wilgotność w czasie długiego duszenia.



Przygotować marynatę:

W moździerzu rozgnieść czosnek ze szczyptą soli, dodać listki rozmarynu i utłuc je razem z czosnkiem. Tak powstałą pastą posmarować jedną stronę mięsa, zwinąć w roladę i związać sznurkiem masarskim. Przykryć i odstawić na dwie godziny. Warzywa na bulion pokroić na duże kawałki i włożyć wraz z pozostałymi składnikami do dużego garnka. Zalać zimną wodą, tak, aby wszystkie składniki były zanurzone. Postawić na małym ogniu, wolno doprowadzić do wrzenia i gotować dwie godziny zdejmując szumowiny. Przecedzić. Warzywa wyrzucić. Warzywa przeznaczone do jagnięciny pokroić w duże kawałki, cebulę i koper włoski pokroić w plastry. W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać warzywa, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na silnym ogniu, aż nieco się zrumienią. Przełożyć je do miski, a w garnku obsmażyć mięso, aż dobrze się zrumieni ze wszystkich stron. Warzywa umieścić z powrotem w garnku, zwiększyć ogień, a kiedy zaczną skwierczeć, zalać winem. (Uwaga! Parujący alkohol może się zapalić.) Kiedy alkohol wyparuje, dodać zioła i tyle bulionu, by zakryć mięso. Ustawić bardzo mały ognień, garnek przykryć namoczonym pergaminem i dobrze pasującą pokrywką. Dusić około 3 godzin dwukrotnie odwracając mięso. Kiedy jagnięcina będzie bardzo miękka - powinna rozpadać się - przełożyć ją na duży półmisek, wyłowić łyżką cedzakową warzywa i ułożyć wokół niej. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałego sosu wlać resztę bulionu. Gotować na silnym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Sprawdzić, czy jest odpowiednio doprawiony - powinien mieć dość intensywny smak. Mięso pokroić w plastry i usunąć starannie wszystkie kawałki sznurka. Ułożyć na półmisku z warzywami, polać gorącym sosem i podawać.





Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”

powrót

Podobne przepisy

Parfait z wątróbki drobiowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia gruzińska
Eskalopki cielęce z polskim winem Golesz
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Kurczak po marokańsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.