Duszona jagnięcina z pieczonymi pomidorami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Duszona jagnięcina z pieczonymi pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Jagnięcina:

udziec jagnięcy (z kością, 1,4 kg)

sól i pieprz

3 łyżki oliwy

250 ml białego wina

nieobrane ząbki główki czosnku

3 liście laurowe

4 krótkie gałązki rozmarynu

duży pęczek świeżego tymianku



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Udziec obficie posolić, popieprzyć i natrzeć oliwą. W odpowiednio dużej brytfannie osmażyć mięso ze wszystkich stron na kuchence. Zdeglasować białym winem. Ułożyć czosnek i zieleninę na udźcu i wokół niego. Spryskać go resztą oleju. Piec w piekarniku przez 4 godziny, obracając w połowie czasu. Wyjąć i podawać z brytfanny, polewając sokami. Pasują do niego pieczone pomidory i obsmażane plasterki pomidora.



Pomidory:

4 średnie pomidory

sól i pieprz

czubata łyżka bułki tartej

czubata łyżka posiekanej natki pietruszki

posiekany ząbek czosnku

oliwa



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przekroić pomidory na pół w połowie wysokości. Ułożyć przekrojoną stroną na blasze. Posolić i popieprzyć. Zmieszać bułkę tartą z pietruszką i czosnkiem w miseczce i posypać pomidory. Skropić oliwą. Opiekać do miękkości, ok. 20 minut.



Prezentacja:

Ułożyć na ładnym półmisku udziec i okolić go pieczonymi pomidorami.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina w marynacie bazyliowej z ziemniaczkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Indyk w ziołach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyk z polędwicy wołowej na warzywach z rusztu
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Duszony kurczak z pomidorami i fenkułem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.