Duszona jagnięcina po pekińsku

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Duszona jagnięcina po pekińsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg łopatki jagnięcej

pokrojonej na 5 cm kawałki

1 łyżka oleju

do smażenia

2 dymki

pokrojone pod kątem

2 kawałki imbiru wielkości kciuka

pokrojone na plasterki o długości 2 ½ cm

½ cebuli

drobno posiekanej

½ l bulionu z kurczaka

2 strąki anyżu gwiazdkowatego

2 łyżeczki pasty sezamowej

ewentualnie masła orzechowego

kawałek kory kasji

lub kory cynamonu

1 ½ łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka sosu hoisin

50 g chińskiego cukru kamiennego

lub zwykłego cukru

 

 

Przygotowanie:


Obgotuj jagnięcinę we wrzątku przez jakieś 5 minut, zbierz szumowiny. Wyjmij mięso i osusz je na papierowym ręczniku. Rozgrzej w woku olej, aż zacznie się dymić. Wrzuć jagnięcinę i obsmaż, aż się zarumieni. Należy ją cały czas mieszać, potrwa to kilkanaście sekund. Wrzuć dymkę, imbir i cebulę, ale oddzielnie, dokładnie mieszając, zanim wrzucisz kolejny składnik. Smaż przez około minutę, aż cebula się zeszkli. Zdejmij z ognia. Do sporego garnka wlej pół litra bulionu z kurczaka. Łyżką cedzakową włóż podsmażone mięso, razem z przyprawami, ale bez tłuszczu, który się wytopił. Dodaj pozostałe składniki, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu przez półtorej godziny.

powrót

Podobne przepisy

Sałata z gotowaną cielęciną
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.