Duszona jagnięcina chanfana

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Duszona jagnięcina chanfana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duża posiekana cebula

1 duża główka czosnku

3 kg łopatki jagnięcej obranej z tłuszczu

pociętej na kawałki

sól kamienna

biały pieprz

łyżeczka papryki na każdą warstwę

2-4 suszone liście laurowe

2 butelki czerwonego wina (dość dużo

by zalać mięso)

4 łyżki oliwy

pęczek natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Do dużego glinianego garnka lub grubego naczynia do zapiekania włożyć część cebuli, ¼ czosnku i ułożyć warstwę mięsa. Posypać solą, białym pieprzem, słodką papryką i dołożyć pokruszony listek. Układać kolejne warstwy, aż skończy się mięso. Zalać czerwonym winem tak, żeby zakryć mięso. Przykryć, odstawić na 4 godziny – nie do lodówki. Przed gotowaniem uzupełnić wino (bo mięso wchłonie część). Wlać oliwę i położyć na wierzchu natkę pietruszki. Przykryć szczelnie pokrywką lub folią. Rozgrzać piec do temperatury 200 stopni. Dusić mniej więcej 45 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dusić jeszcze 2 godziny i kwadrans. Podawać z młodymi ziemniakami gotowanymi w łupinach.

powrót

Podobne przepisy

Duszony kurczak z pomidorami i fenkułem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fajitas z el popo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kurczę w occie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.