Duszona golonka jagnięca w żółtym curry

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszona golonka jagnięca w żółtym curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Golonki jagnięce:

12 golonek jagnięcych, bez ścięgien, tłuszczu i z wyluzowaną kością

olej do zrumienienia mięsa

1 posiekana marchewka

2 brązowe cebule, obrane i posiekane

2 łodygi selera naciowego, bez liści, posiekane

sól morska do smaku

tyle wody, żeby pokryła golonki



Pasta curry:

6 suszonych papryczek chili, bez pestek, moczonych do miękkości, po odciśnięciu płynu

2 plastry galangalu

5 ząbków czosnku

3 szalotki lub połowa czerwonej cebuli, pokrojone na plasterki

2 łyżki trawy cytrynowej, pokrojonej na plasterki

6 korzeni kolendry, pokrojonych na plasterki

1 łyżeczka pasty z krewetek

1 łyżeczka kurkumy

¼ szklanki oleju roślinnego, do smażenia



Przyprawy:

6 łyżek sosu rybnego

4 łyżki cukru palmowego

6 liści limonki kaffir

6 szklanek mleczka kokosowego



Golonki jagnięce:

Mocno rozgrzać duży garnek, w którym zmieszczą się golonki. Na niewielkiej ilości oleju zrumienić w nim doprawione solą morską mięso. Wyjąć z garnka. Wrzucić warzywa. Na nie położyć golonki. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, zmniejszyć płomień. Przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu ok. 2 godzin.



Pasta curry:

Utrzeć w moździerzu składniki na gładką masę.



Sos curry:

Na średnim ogniu ostrożnie podsmażyć pastę curry na oleju roślinnym, aż zacznie wydzielać zapach. Stopniowo dolewać mleczko kokosowe. Dodać cukier, sos rybny, liście limonki i gotować na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać, aż sos odparuje o połowę objętości. Włożyć do sosu gorące golonki i podawać z opieczonym chlebem lub ugotowanym na parze ryżem jaśminowym.



Opracowano na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.