Aaron Craze

Duszona dziczyzna


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszona dziczyzna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 perliczka

podzielona na 8 części

1 kurczak

podzielony na 8 części

1 królik

podzielony na 8 części

mąka

do oprószenia

oliwa

do smażenia

3 marchewki

pokrojone

2 pory

posiekane

12 szalotek lub małych cebulek

posiekanych

4 ząbki czosnku

posiekane

6 plasterków wędzonego boczku

pokrojonych na spore kawałki

50 g masła

mieszanka świeżych ziół (bouquet garni: tymianek

szałwia

rozmaryn

liść laurowy)

1 łyżeczka rozgniecionych jagód jałowca

250 ml białego wina

3 ziemniaki na frytki

pokrojone na duże kawałki

450 ml ciemnego słodowego piwa (ale)

600 ml bulionu drobiowego

200 g drobnych brązowych pieczarek

 

 

Przygotowanie:


Włóż kawałki mięsa do dużej miski, oprósz mąką i dokładnie w niej obtocz. Rozgrzej trochę oliwy w dużym, żaroodpornym naczyniu i obsmaż równomiernie mięso, aż się zrumieni (być może trzeba będzie smażyć porcjami – to zależy od wielkości naczynia). Przełóż obsmażone mięso z powrotem do miski i odstaw na bok. Dolej jeszcze trochę oliwy i w kilka minut przesmaż marchewki, pory, cebulki oraz czosnek na niedużym ogniu. Dorzuć boczek, a gdy zacznie się rumienić, dodaj uprzednio podsmażone mięso. Dodaj masło, mieszankę ziół oraz wino i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
Dodaj ziemniaki, sporo mielonego czarnego pieprzu i wlej ale. Przykryj i zagotuj. Gdy objętość płynu zredukuje się o 1/3, dolej bulion, przykryj ponownie i duś na małym ogniu przez 2 godziny. Mięso będzie gotowe, gdy będzie bez trudu odchodzić od kości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pieczarki i dopraw całość do smaku.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.