Tomasz Jakubiak

Duszona cielęcina w pomidorach z makaronem z pietruszkowym pesto


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny

Duszona cielęcina w pomidorach z makaronem z pietruszkowym pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg górki cielęcej

łyżka gruboziarnistej soli

łyżka świeżo mielonego pieprzu

łyżeczka suszonego oregano

łyżeczka wędzonej suszonej papryki

oliwa

cebula

6 ząbków czosnku

2 kg pomidorów bawolich

1/2 kg kiszonych pomidorów

szklanka białego wytrawnego wina

łyżeczka oregano

Marynata:

3 łyżki jogurty greckiego

sok z 1/2 cytryny

Makaron z pesto:

500 g ugotowanego makaronu typu świderki

garść natki pietruszki

olej lniany tłoczony na zimno

łyżeczka soli

ząbek czosnku

łyżka soku z rokietnika

garść startego owczego sera

 

Przygotowanie:

Mięso natrzyj solą, pieprzem, suszonym oregano i papryką. Przyprawioną cielęcinę zamarynuj w jogurcie i soku z cytryny. Odstaw na 3 godziny. Zamarynowane mięso złóż na pół, zwiąż szpagatem i przesmaż na oliwie w garnku. Dodaj ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w plastry, pomidory pokrojone w kostkę, kiszone pomidory i suszone oregano. Mięso i warzywa podlej białym wytrawnym winem. Całość duś na wolnym ogniu. Przygotuj pesto. W moździerzu utrzyj natkę z solą, czosnkiem i olejem lnianym. Pesto dopraw sokiem z rokietnika i dokładnie wymieszaj. Na patelni przesmaż ugotowany makaron świderki z pesto. Na koniec dodaj starty owczy ser. Uduszoną cielęcine podawaj z makaronem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Płonące skrzydełka
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kurczę w sosie estragonowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.