Duszona biała kiełbasa z grzybami, ciabattą, ziemniakami i boczkiem

Duszona biała kiełbasa
Oceń przepis:
96 ocen Średnia ocena: 3.30

Składniki:

Sos:
  • 0,5 kg podgrzybków
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • łyżka miodu
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz
Smażony chleb z boczkiem:
  • sucha ciabatta
  • 6 ugotowanych ziemniaków
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • cebula
  • garść rukoli
  • o,5 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżki oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle. Następnie dodaj świeży rozmaryn i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem.
Wrzuć surową kiełbasę, dodaj świeży rozmaryn. Gdy kiełbasa się podsmaży, zalej ją wodą i gotuj.
Na patelni na maśle podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby i dopraw je sokiem z połowy limonki. Następnie dolej miód i dopraw grzyby solą i pieprzem. Grzyby dodaj do kiełbasy i gotuj, aż kiełbasa będzie miękka, a sos się zredukuje.
W misce połącz pokruszoną ciabattę z pokruszonymi, ugotowanymi ziemniakami. Wlej ciepłą wodę i dokładnie wszystko wymieszaj.
Na patelni podsmaż kawałki boczku. Dodaj pokrojoną cebulę i łyżkę oleju. Następnie dodaj masę chlebowo-ziemniaczaną i ją podsmaż. Dopraw papryczką chilli i pokrojoną rukolą. Wszystko razem wymieszaj.
Kiełbasę podawaj ze smażonymi ziemniakami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA