Tomasz Jakubiak

Duszona biała kiełbasa z grzybami, ciabattą, ziemniakami i boczkiem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę, Potrawy wielkanocne

odsłon: 1619

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6-8 szt. białych surowych kiełbas

2 cebule

2 łyżki masła

2 gałązki świeżego rozmarynu

2-3 liście laurowe

woda

 

Sos:

0,5 kg podgrzybków

2 łyżki masła

2 cebule

łyżka miodu

sok z limonki

sól

pieprz

 

Smażony chleb z boczkiem:

sucha ciabatta

6 ugotowanych ziemniaków

3 plastry wędzonego boczku

0,5 szklanki ciepłej wody

cebula

garść rukoli

o,5 łyżeczki chili w proszku

2 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle. Następnie dodaj świeży rozmaryn i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem.
Wrzuć surową kiełbasę, dodaj świeży rozmaryn. Gdy kiełbasa się podsmaży, zalej ją wodą i gotuj.
Na patelni na maśle podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby i dopraw je sokiem z połowy limonki. Następnie dolej miód i dopraw grzyby solą i pieprzem. Grzyby dodaj do kiełbasy i gotuj, aż kiełbasa będzie miękka, a sos się zredukuje.
W misce połącz pokruszoną ciabattę z pokruszonymi, ugotowanymi ziemniakami. Wlej ciepłą wodę i dokładnie wszystko wymieszaj.
Na patelni podsmaż kawałki boczku. Dodaj pokrojoną cebulę i łyżkę oleju. Następnie dodaj masę chlebowo-ziemniaczaną i ją podsmaż. Dopraw papryczką chilli i pokrojoną rukolą. Wszystko razem wymieszaj.
Kiełbasę podawaj ze smażonymi ziemniakami.



powrót

Podobne przepisy

Masa czekoladowa – ganache
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka ziemniaczana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.