Jennifer  Paterson

Duńskie ciasto śliwkowo-jabłeczne


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

Duńskie ciasto śliwkowo-jabłeczne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

140 g masła

200 g drobnego cukru

85 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego

115 g mielonych migdałów

120 ml mleka

1 łyżeczka wanilii

1 łyżka wrzątku

½ łyżeczki proszku do pieczenia



Inne składniki

8 posiekanych suszonych śliwek bez pestek

115 g drobniutko posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki cukru

2 zielone pozbawione gniazd nasiennych i poszatkowane jabłka

3 łyżki cukru

mielony cynamon

masło



Przygotowanie

Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto w robocie kuchennym, włączając mieszadło na 10 sek. Zgarnij dookoła łopatką ciasto we wnętrzu pojemnika i włącz robota jeszcze na 5 sek. Przelej produkt do dobrze natłuszczonej masłem okrągłej formy do pieczenia o średnicy 25 cm. Rozsyp posiekane śliwki po cieście. Posyp mieszaniną cukru i migdałów. Rozłóż plasterki jabłek i piecz 45 min. w uprzednio nagrzanej do temperatury 190 stopni C duchówce. Posyp powierzchnię szczyptą cukru i cynamonu. Pokryj wierzch wiórkami masła i ogrzewaj jeszcze 20-25 min. lub do czasu, aż drewniany patyczek będzie suchy po wyjęciu z ciasta. Pozostaw do ochłodzenia w formie.



© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright



powrót

Podobne przepisy

Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Ciasto banoffee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
Ciasteczka migdałowe
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.