Ricardo Larrivee

Dukka


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Dukka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

75 ml całych

zblanszowanych migdałów

1 łyżka stołowa nasion sezamu

2 łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

½ łyżeczki soli cebulowej

½ łyżeczki soli selerowej

½ łyżeczki nasion kminu

½ łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry

pieprz kajeński (do smaku)

 

Przygotowanie:

W moździerzu rozetrzyj migdały. Dodaj pozostałe składniki i starannie wymieszaj. Przesyp do miseczki. Podawaj dukkę do aperitifów. Obok miseczki z dukką postaw miseczkę oliwy albo oleju słonecznikowego. Najpierw zanurzaj chleb w tłuszczu, a potem w duce. Taką przekąskę znajdujemy na stolikach restauracyjnych w Nowej Zelandii.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.