Anna Olson

Drożdżówki z sezamem i rodzynkami


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.22)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Drożdżówki z sezamem i rodzynkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

1½ szklanki mąki uniwersalnej

¼ łyżeczki soli

1 łyżka cukru

50 g miękkiego masła

1 jajko ogrzane w skorupce w gorącej wodzie

¼ szklanki kwaśnej śmietany o temperaturze pokojowej

5 łyżek mleka o temperaturze pokojowej

1 ½ łyżeczki suszonych rozpuszczalnych drożdży



Nadzienie

2/3 szklanki rodzynek

4 łyżki prażonych ziaren sezamu

2/3 szklanki pokruszonych herbatników typu Digestive

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki mleka

2 łyżki stopionego masła do posmarowania

2 łyżki cukru do posypania





Polewa

1 szklanka przesianego cukru-pudru

3 łyżki mleka





Przygotować ciasto

Zmieszać składniki i ucierać mikserem za pomocą mieszadła hakowego lub zagnieść ciasto ręcznie – zmieszać suche składniki i posiekać z nimi masło aż do uzyskania równomiernie grudkowatej konsystencji. Dodać jajka i kwaśną śmietanę. Rozpuścić drożdże w mleku i dobrze wymieszać. Zagnieść ciasto i włożyć na 20 minut do lekko wysmarowanej olejem miski.



Przygotować nadzienie

Zmieszać wszystkie składniki na jednolitą, wilgotną masę.



Rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie, aż powstanie kwadrat centymetrowej grubości. Za pomocą pędzla posmarować ciasto stopionym masłem i posypać cukrem. Rozłożyć nadzienie na cieście i zwinąć na kształt rolady. Pokroić na 12 - 16 kawałków, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 175º C przez 25-30 minut, aż ciasto zrobi się złocisto-brązowe.



Przygotowac polewę

Za pomocą trzepaczki zmieszać cukier z mlekiem na gładką gęstą masę. Ostudzone drożdżówki ozdobić polewą.



Drożdżówki można też ozdobić innymi polewami



POLEWA Z SYROPU KLONOWEGO



1 szklanka przesianego cukru-pudru

3 łyżki mleka

3 łyżki syropu klonowego



Zmieszać składniki na gładką masę i ozdobić nią ostudzone drożdżówki.



POLEWA MORELOWA



1 szklanka przesianego cukru-pudru

3 łyżki mleka

½ szklanki drobno posiekanych suszonych moreli



Zmieszać cukier-puder z mlekiem na gładką masę. Dodać posiekane morele i zamieszać. Ozdobić polewą ostudzone drożdżówki.



POLEWA CYNAMONOWA



1 szklanka przesianego cukru-pudru

3 łyżki mleka

1 łyżeczka cynamonu



Zmieszać składniki na gładką masę. Ostudzone drożdżówki ozdobić polewą.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml


powrót

Podobne przepisy

Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta z pomarańczami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.