Marieta  Marecka

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Drożdże rozkruszamy do kubeczka, dodajemy cukier i ucieramy, aż będą płynne. Dolewamy ciepłe mleko, dosypujemy 2 łyżki mąki i ucieramy. Jak masa będzie gładka, odstawiamy ją na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wlewamy zaczyn drożdżowy, dolewamy rozkłócone jajo i wyrabiamy całość łyżką. Jak zacznie się łączyć, dolewamy przestudzone, roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i zacznie odchodzić od dłoni.

Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Kapustę szatkujemy drobniej. Grzyby namoczone przez noc w wodzie zagotowujemy w wodzie, w której się moczyły. Wyławiamy je, kroimy w kostkę, a wodą spod grzybów zalewamy kapustę, dodajemy listek laurowy i gotujemy ok. 40 minut, aż kapusta zmięknie. Odcedzamy dokładnie.

Cebulkę szatkujemy drobno i przesmażamy ją na roztopionym maśle, jak zmięknie dodajemy do niej grzyby i smażymy dalej. Przekładamy do kapusty i przyprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy na pół, formujemy wałek, który należy rozwałkować na grubość ok. 5 mm.

Na środek kładziemy farsz z kapusty i zawijamy ciasto. Kroimy ok. 3 cm paszteciki i układamy na blasze do pieczenia i zostawiamy na 10 minut do napuszenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajem i pieczemy ok. 25 minut. Jeśli chcemy paszteciki mrozić lub odgrzewać później, możemy czas pieczenia skrócić, będą niedopieczone i dojdą w trakcie odgrzewania. Podajemy gorące do barszczu lub jako przekąskę.

 

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszamy do kubeczka, dodajemy cukier i ucieramy, aż będą płynne. Dolewamy ciepłe mleko, dosypujemy 2 łyżki mąki i ucieramy. Jak masa będzie gładka, odstawiamy ją na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wlewamy zaczyn drożdżowy, dolewamy rozkłócone jajo i wyrabiamy całość łyżką. Jak zacznie się łączyć, dolewamy przestudzone, roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i zacznie odchodzić od dłoni.
Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Kapustę szatkujemy drobniej. Grzyby namoczone przez noc w wodzie zagotowujemy w wodzie, w której się moczyły. Wyławiamy je, kroimy w kostkę, a wodą spod grzybów zalewamy kapustę, dodajemy listek laurowy i gotujemy ok. 40 minut, aż kapusta zmięknie. Odcedzamy dokładnie.
Cebulkę szatkujemy drobno i przesmażamy ją na roztopionym maśle, jak zmięknie dodajemy do niej grzyby i smażymy dalej. Przekładamy do kapusty i przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy na pół, formujemy wałek, który należy rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
Na środek kładziemy farsz z kapusty i zawijamy ciasto. Kroimy ok. 3 cm paszteciki i układamy na blasze do pieczenia i zostawiamy na 10 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajem i pieczemy ok. 25 minut. Jeśli chcemy paszteciki mrozić lub odgrzewać później, możemy czas pieczenia skrócić, będą niedopieczone i dojdą w trakcie odgrzewania. Podajemy gorące do barszczu lub jako przekąskę.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Domi29

postów: 2

22.02.2016 16:38

CYTUJ

A no wystarczy ;) sęk w tym ,że ja nie potrzebowałam drukować :-) ale już OK . Dzięki.

Pestka56

postów: 1

22.02.2016 15:43

CYTUJ

Wystarczy kliknąć "drukuj" i tam widać składniki :-)

Domi29

postów: 2

21.02.2016 09:58

CYTUJ

Nie podano składników ... :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.