Drążone ziemniaki z rusztu z farszem z wędzonego sera i ziół, podane z bagietką

Drążone ziemniaki z rusztu
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam na lato (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Pozostałe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki ścinam na 2/3 wysokości i łyżką wydrążam środek. Ser kroję w drobną kostkę i mieszam z posiekanymi ziołami. Doprawiam solą i pieprzem. Wymieszany z ziołami ser nakładam do wydrążonych ziemniaków i przykrywam ściętymi wierzchami. Folię aluminiową smaruję masłem i posypuję solą. Zawijam w to szczelnie ziemniaki i piekę bezpośrednio na węglach. Do śmietanki dodaję sól, pieprz i sok z cytryny mieszam i odstawiam by zgęstniała. Po upieczeniu odwijam ziemniaki z folii i nacinam „na krzyż”. Ugniatam boki, by nacięcia się otworzyły. Nakładam śmietanę. Ręcznym blenderkiem miksuję natkę pietruszki, bazylię i anchovis, przyprawiam solą i pieprzem, dodaję masło i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Oliwki, czosnek, zioła i przyprawy miksuję na jednolitą masę dodając powoli oliwę z oliwek. Bagietkę nacinam ukośnie w każdą stronę, nie docinając jednak do końca. W powstałe szczeliny wkładam naprzemiennie masło i tapenadę. Całość zawijam w folię aluminiową i piekę na ruszcie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA