Agnieszka Kręglicka

Dorsz ze śmietaną, porami i marchewką


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Dorsz ze śmietaną, porami i marchewką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filety - płaty z dorsza

2 pory

tylko białe części

5 marchewek

5 łyżek masła

1 małe opakowanie kwaśnej śmietany (najlepiej z ekolandu)

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Pory pokroić w cienkie paseczki, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W sporym garnku rozpuścić masło, ciasno ułożyć na dnie pokrojone na porcje filety rybne. Posypać solą i pieprzem. Przysypać je warstwą porów, posypać solą i pieprzem. Pory przykryć warstwą marchwi, posypać solą i pieprzem. Warstwy warzyw powinny być tej samej grubości. Na wierzchu rozsmarować śmietanę i przykryć garnek przykrywką. Gotować na małym ogniu. Śmietana spłynie na spód, łącząc się z warzywami i tworząc sos. Kiedy marchew jest miękka, danie jest gotowe. Podawać z ziemniakami z wody.

powrót

skomentuj przepis

Andreaski

postów: 1

06.01.2015 22:04

CYTUJ

Robilem ogladajac program i wyszlo PYSZNE !!!
teraz znow to robie aby zadziwic gosci bo jest inne
i ciekawe i fajne i lekkie.

Athenka

postów: 2

18.10.2012 14:04

CYTUJ

robiłam jak w przepisie i ryba sie rozgotowała a por był twardy, połączenie smaczne więc powtarzam przepis ale każde ze składników duszę oddzielnie i potem łączę, pycha

#inna

01.01.2011 17:17


brd

CYTUJ

ja tez podobnie robie tylko ze w piekarniku.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.