Dorsz z puree z ziemniaka truflowego i topinambura

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Dorsz z puree z ziemniaka truflowego i topinambura
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

4 filety z dorsza

4 szt. truflowych ziemniaków

4 szt. zwykłych ziemniaków

5 szt. topinambura

2 łyżeczki soli

szczypta pieprzu

50 g masła

100 ml śmietany kremówki

4 pieczarki

odrobina koperku do ozdoby

olej do smażenia



Przygotowanie:

Dorsza doprawić solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce i w tym czasie przygotować warzywa do puree. Ziemniaki i topinambura obrać. Gotować osobno w osolonej wodzie przez ok. 30 min, aż będą bardzo miękkie. Do topinambura dodać 2 zwykłe ziemniaki, tak samo postąpić z ziemniakami truflowymi. Ugotowane warzywa rozgnieść, do każdego dodać odrobinę masła i śmietanki kremówki. Dorsza smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, skórą do dołu tak długo aż ta stanie się twarda, następnie na moment odwrócić na drugą stronę. Podawać z dwoma rodzajami puree, drobno siekanymi pieczarkami oraz gałązkami koperku.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.