Marieta  Marecka

Dorsz w ziołowym jogurcie na duszonych warzywach


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Dorsz w ziołowym jogurcie na duszonych warzywach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 filety z dorsza

1 mały kubeczek jogurtu naturalnego

4 pomidory suszone

1 duży ząbek czosnku

½ pęczka pietruszki

½ pęczka mięty

2-3 łyżki koperku

mieszanka meksykańska Hortexu

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

ok. ¼ szklanki wody

1 łyżka miodu

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka kuminu

½ pęczka świeżego oregano

ząbek czosnku

sól

pieprz

oliwa z oliwek

pieczywo do podania

 

Przygotowanie:

Do malaksera wrzucamy pomidory suszone, czosnek, pokrojone zioła i część jogurtu. Miksujemy do uzyskania pasty, doprawiamy solą i pieprzem i w razie potrzeby dolewamy więcej jogurtu, jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta.
Pokrojonego w 6-7 cm szerokości kawałki dorsza układamy na posmarowanej oliwą formie do pieczenia. Smarujemy wierzch pastą z ziołami i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy najlepiej z funkcją opiekania ok. 15-18 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje, a ryba w środku się dopiecze, nie przewracamy jej w trakcie pieczenia.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią mrożone warzywa, przyprawiamy pieprzem cayenne, kuminem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przesmażamy ok. 5-6 minut.
W kubeczku mieszamy koncentrat pomidorowy z wodą i miodem. Wlewamy całość na warzywa i doprawiamy listkami oregano. Podsmażamy jeszcze chwilę, aż warzywa zmiękną, ale nie będą rozgotowane.
Układamy porcję warzyw na talerzu a na wierzch układamy kawałek upieczonej ryby. Podajemy z pajdą świeżego pieczywa.

powrót

Podobne przepisy

Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczony okoń morski
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczony ziemniak ze śledziem matias w cebuli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lampries
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Sri Lanka (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Malajskie rybne curry
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia malajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.