Jacques Pépin

Dorsz w skórce z pomidorów i oliwek


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Dorsz w skórce z pomidorów i oliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

około ½ szklanki osączonych połówek pomidorów suszonych na słońcu

w oliwie

około ½ szklanki czarnych oliwek bez pestek

2 łyżki tartego parmezanu

4 filety z dorsza (po 180 gramów)

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia plus niewielka ilość do skropienia przy stole

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżki posiekanej świeżej natki

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać ruszt. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Pomidory pokroić na kawałki 2,5 cm. Przełożyć do malaksera z oliwkami i serem. Zmiksować na niezbyt gładkie piure. Posmarować filety 1 łyżką oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć filety na blasze tak, aby się nie dotykały. Nałożyć mieszaninę oliwek i pomidorów. Wstawić pod rusz. Filety powinny się znajdować 10 cm od źródła ciepła. Zapiekać przez 5 minut. Ryba powinna być miękka, ale lekko niedopieczona w środku. Przybrać natką i podawać. Można przy stole dodatkowo skropić oliwą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.