Emeril Lagasse

Dorsz na parze z soczewicą i mniszkiem lekarskim


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

Dorsz na parze z soczewicą i mniszkiem lekarskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki oliwy z oliwek

1 mała cebula pokrojona w kostkę

1 marchewka pokrojona w kostkę

1 łodyga selera pokrojona w kostkę

¾ szklanki opłukanej i odsączonej soczewicy Beluga

2 ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

1 liść laurowy

2-3 gałązki natki pietruszki

1-2 gałązki tymianku

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu

¼ szklanki musztardy z Dijon

¼ szklanki i 2 łyżki octu balsamicznego

½ szklanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

½ szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanej cebuli dymki

1 łyżka posiekanego szczypiorku

6 filetów z dorsza

3 pęki umytych

pozbawionych łodyg liści mniszka lekarskiego

kilka gałązek szczypiorku do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodać cebulę, marchewkę i selera. Warzywa smażyć 4 minuty aż się lekko podduszą. Dodać soczewicę, bulion i zioła. Przyprawić 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki białego pieprzu. Smażyć na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka. Soczewicy nie należy gotować zbyt długo. W małej misce połączyć musztardę, ¼ szklanki octu balsamicznego, ½ szklanki oliwy. Mieszać tak długo, aby składniki utworzyły jednorodną masę. Dodać paprykę, czerwoną cebulę, natkę pietruszki, dymkę i szczypiorek. Wymieszać. Dodać dressing do soczewicy. Ponownie wymieszać i przyprawić do smaku. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania potrawy. W małej misce połączyć 2 pozostałe łyżki oliwy i 2 łyżki octu balsamicznego. Filety z dorsza posmarować mieszanką oliwy z octem. Przyprawić resztą soli i ½ łyżeczki pieprzu.
Dorsza ugotować na parze według wskazówek na urządzeniu. Ugotować na parze liście mniszka lekarskiego. Przyprawić solą i pieprzem. ¼ ugotowanych na parze liści mniszka nałożyć na talerz w środku zostawiając miejsce na soczewicę. Następnie dodać ½ szklanki soczewicy. Dodać dorsza. Przybrać gałązkami szczypiorku.

powrót

Podobne przepisy

Pstrąg z pieca
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Grillowane rybne szaszłyki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.