Dorsz na parze według Siggiego

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia islandzka

Dorsz na parze według Siggiego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Dorsz:

1 szklanka posiekanej świeżej natki pietruszki

1 szklanka soli morskiej

180 g filetu z dorsza

risotto jęczmienne

1 szklanka jęczmiennego pęczaku

1 szklanka śmietany kremówki

1 łyżka świeżo startego chrzanu

4 łyżki świeżo startego parmezanu

sok z połowy cytryny

sól i pieprz

sos

8 łyżek masła

3 łyżki świeżo posiekanej cebuli

¼ szklanki wytrawnego wermutu lub martini

1 szklanka śmietany kremówki

sól i pieprz



1 łyżka oliwy chili



Sałatka:

4 rzodkiewki

½ szklanki kiełków lucerny, fasoli mun i rzodkiewki

mały pęczek szczypiorku

1 łyżka oliwy chili

1 cytryna

1 łyżka sproszkowanych morskich alg



Przygotowanie:

Dokładnie posiekaj natkę pietruszki w blenderze. Następnie wymieszaj z solą i połowę ziołowej marynaty rozsyp na półmisku. Ułóż na niej filet z dorsza, a resztą starannie zasyp rybę. Odstaw półmisek z rybą w marynacie na bok, żeby przeszła jej aromatem przez 30 min do 2 godz. Wsyp jęczmień do rondla, zalej 2-3 szklankami wody i gotuj przez ok. 40 min. Odlej nadmiar wody. Do drugiego rondla nałóż kremówkę i przełóż do niego ugotowany jęczmień, mieszając. Dodaj świeżo starty chrzan i parmezan. Na koniec wlej sok z połowy cytryny i wymieszaj wszystko dokładnie, aż uzyskasz jednolite jęczmienne „risotto”. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Roztop w rondelku nieco masła. Dodaj cebulę, wytrawny wermut lub martini, a następnie jedną szklankę kremówki. Zredukuj sos do ¼ objętości, a następnie ubij trzepaczką z 8 łyżkami zimnego masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż kilka chińskich pałeczek na dnie głębokiej patelni albo szerokiego rondla. Zalej je taką ilością wody, aby tylko pływały. Następnie połóż na pałeczkach arkusz pergaminu, a na nim filet z dorsza otrzepany z nadmiaru pietruszkowej marynaty. Jeśli filet jest długi, pokrój go najpierw na odpowiedniej wielkości kawałki. Skrop obficie filet oliwą chili i zagrzej. Gdy woda się zagotuje, przykryj patelnię/rondel pokrywką i gotuj dorsza na parze przez 7 do 10 min.

W czasie, gdy ryba się gotuje, przygotuj sałatkę z pokrojonych w plasterki rzodkiewek, posiekanego szczypiorku i kiełków, doprawiając wymieszane składniki oliwą chili oraz sokiem z cytryny. Nałóż pośrodku talerza porcję jęczmiennego „risotta” i ułóż na nim kawałek dorsza. Skrop oliwą chili i ozdób porcją sałatki. Dookoła porcji nałóż sos i oprósz wszystko sproszkowanymi algami.



Opracowane na podstawie programu „Specjały Islandii”.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.