James  Martin

Dorsz miodowy


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Dorsz miodowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3-4 białe cebule

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

4 łyżki płynnego miodu

świeży tymianek

świeży rozmaryn

świeże liście laurowe

2 grube filety z dorsza ze skórą

 

 

Przygotowanie:


Cebulę i czosnek kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Zmniejszamy ogień i szklimy 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy miód, mieszamy i dusimy. Kiedy cebula i czosnek ładnie się zrumienią, przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy warstwę ziół (całe liście i gałązki). Na tej „podściółce” kładziemy filety (skórą w dół), doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 st. C 12 do 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Ryby w tempurze z surówką coleslaw
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Sardynki z szarmulą w chrupiącej, pikantnej otoczce
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Okoń duszony w winie
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorada w soli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Roberto30

postów: 3

05.01.2014 14:38

CYTUJ

dobry smak i aromat, super!!!!!!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.