Dorada z karczochami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Dorada z karczochami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety dorady ze skórą (130 g każdy)

4 karczochy

6 łyżek oliwy extra vergine

ząbek czosnku

cytryna

pęczek natki pietruszki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Filety z dorady myjemy i osuszamy. Karczochy obieramy z zewnętrznych płatków, odcinamy łodygi i czubek kwiatostanu; kroimy najpierw na połówki, usuwamy meszek, kroimy w cienkie cząstki i zanurzamy w wodzie z odrobiną soku cytrynowego. W rondlu z 3 łyżkami oliwy smażymy do zeszklenia lekko zgnieciony ząbek czosnku; dodajemy odcedzone karczochy; solimy i smażymy 7-8 minut; posypujemy umytą i posiekaną pietruszką. Podgrzewamy patelnię teflonową posmarowaną pozostałą oliwą i smażymy filety dorady 3 minuty z każdej strony; doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na talerzach układamy karczochy, kładziemy filety dorady i podajemy ciepłe.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.