Dorada w zimowej kreacji - danie w 15 minut

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: ryba z Tomaszem Jakubiakiem
trudność: łatwe
rodzaj dania: Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby

Dorada w zimowej kreacji - danie w 15 minut
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 filety z dorady

1 bakłażan

1 kostka masła

3 gałązki tymianku

1 cukinia

50 ml białego wytrawnego wina

oliwa

6 brukselek

30 g boczku

sól

pieprz

pieprz cayenne

lecytyna

 

 

Przygotowanie:


Bakłażana należy przekroić, nadziać czosnkiem i tymiankiem, oprószyć solą oraz pieprzem, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Rybę filetujemy, przyprawiamy dla smaku solą i pieprzem. Brukselkę blanszujemy. Do garnka z rozgrzanym masłem wrzucamy czosnek i cukinię.
Upieczonego bakłażana miksujemy i podgrzewamy z masłem (ok. 30 g) oraz winem dodając sól i pieprz cayenne. Rybę smażymy na maśle z solą, pieprzem i tymiankiem obok. Sos z cukinii blenderujemy, cedzimy i dodajemy lecytynę. Brukselkę karmelizujemy z boczkiem na maśle. Wszystko wykładamy na talerz i dekorujemy.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.