Agnieszka Kręglicka

Dorada w soli


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Dorada w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 spore dorady

4 kg grubej soli

spryskiwacz do wody (do kwiatów)

korzeń pietruszki

natka pietruszki

kilka plasterków cytryny

pieprz

 

Przygotowanie:

Rybę oczyścić, umyć, osuszyć. Można jej nie skrobać, bo cała skóra łatwo odchodzi po upieczeniu razem z solą. Wnętrze brzucha lekko posypać solą i pieprzem, napełnić słupkami pietruszki i gałązkami natki i plasterkami cytryny, dobrze zamknąć. W żaroodpornym naczyniu wysypać solą dno na grubość około dwóch centymetrów i położyć na tym rybę. Następnie przysypać ją równie grubym kopcem z soli. Całość mocno nawilżyć wodą przy pomocy spryskiwacza do kwiatów i wstawić do gorącego piekarnika. Kilogramowa ryba piecze się około trzydziestu pięciu minut. Można zmierzyć ją w najgrubszym miejscu i przyjąć piętnaście - dwadzieścia minut na każdy centymetr. Sól tworząc skorupę zatrzymuje w rybie cały smak i wilgoć. Po upieczeniu, trzeba rybę dokładnie oczyścić z soli, obrać ze skóry i serwować gorące filety.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.