Dorada w „szalonym” sosie

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby

Dorada w „szalonym” sosie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 dorady (oczyszczone

oskrobane i umyte)

2 łyżki oliwy extra virgin

1 ząbek posiekanego czosnku

100 ml białego wytrawnego wina (pół szklanki)

pół ostrej papryczki chili (bez pestek)

10 pomidorków truskawkowych (lub w sezonie podłużne pomidory gruntowe)

ewentualnie gałązka pomidorków

natka pietruszki ok. 3 łyżek

sól i pieprz

gorąca woda

 

 

Przygotowanie:


Na patelnię wrzucamy rybę, czosnek, pomidorki i papryczkę chili, do
tego wlewamy wino i uzupełniamy wodą mniej więcej do wysokości połowy
ryby. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na średnim
ogniu pod przykryciem licząc 10 minut od chwili zagotowania. W połowie
gotowania dodajemy połowę natki pietruszki. Gdy ryba jest ugotowana,
przekładamy ją na ogrzany talerz, a do sosu dodajemy resztę pietruszki i
tym sosem polewamy rybę. Można też usmażyć na przykrytej patelni kilka
pomidorków na gałązce i podać je razem.
Doskonała zarówno z ugotowanym na sypko ryżem jak i ze zwykłą bułką (którą należy dokładnie wyczyścić talerz ze wspaniałego sosu).

powrót

skomentuj przepis

#pala

08.12.2011 21:43


Kraków

CYTUJ

Ciekawe połączenie smaków, aż mi ślinka cieknie :))

#panbrat

05.12.2011 21:11


Łódź

CYTUJ

Wygląda przepysznie - lekka i prosta do zrobienia-

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.