Lucinda Scala  Quinn

Domowy sos pomidorowy


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Domowy sos pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

⅛ łyżeczki suszonych płatków chili

2 puszki pomidorów pelati o wadze 400 g każda

zmiksowanych

½ łyżeczki gruboziarnistej soli

1 gałązka świeżej bazylii

opcjonalnie

1 łyżka masła

opcjonalnie

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać garnek na średnim ogniu. Wlać oliwę, a kiedy się rozgrzeje, dodać płatki chili i czosnek. Smażyć, cały czas mieszając, około pół minuty, aż czosnek zacznie pachnieć. Zwiększyć ogień, dodać pomidory i sól, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pół godziny bez przykrycia. (Jeżeli chcemy użyć sosu do lasagne, powinien się gotować godzinę, aby był gęściejszy.) Na pięć minut przed końcem gotowania dodać bazylię. Przed podaniem usunąć bazylię, dodać masło i wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Pesto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sos salsa verde
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Salsa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.