Domowy makaron z warzywami

Domowy makaron z warzywami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Ciasto makaronowe
2 1/3 szklankizwykłej mąki
½ łyżeczki miałkiej soli
3 duże jajka
1 łyżka wody
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

Warzywa
450 g zielonego groszku
5 łyżek oliwy z oliwek
2 małe cukinie, przekrojone wzdłuż
1 czerwona ostra chili, przekrojona na ćwiartki, bez pestek
3 cebule
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 łyżki wytrawnego białego wina
2 pomidory, pokrojone w kostkę
2 łyżki posiekanego świeżego oregano
8 liści bazylii
sól i pieprz
55 g parmezanu

Przygotowanie
Aby przygotować ciasto makaronowe, zmiksuj pulsacyjnie mąkę z solą w malakserze. Dodawaj po jednym jajku oraz wodę i miksuj pulsacyjnie, aż ciasto osiągnie chropowatą, kruchą konsystencję. Wyłóż ciasto na blat, zagnieć 2 krążki, owiń folią plastikową i odłóż na godzinę. Następnie pokrój każdy krążek na dwie części i cieniutko rozwałkuj albo przepuść przez maszynkę do makaronu, zgodnie z instrukcją producenta. Cienkie płaty makaronu oprósz mąką, rozłóż na blacie i pokrój na 2,5-cm paski (pappardelle). Przemieszaj je z małą ilością mąki lub semoliny, luźno rozrzuć, by jednolicie schły do chwili gotowania. Jeśli nie chcesz ugotować wszystkiego od razu, zawiń makaron w folię i włóż do lodówki. Gotuj makaron w osolonym wrzątku do miękkości 4 min. Odsącz i przemieszaj z 2 łyżkami oliwy, a na koniec lekko dopraw do smaku.

Przygotuj warzywa
Oczyść i zblanszuj zielony groszek w osolonej wodzie aż zmięknie, następnie odsącz i zahartuj w wodzie z lodem. Rozgrzej grill i wymieszaj groszek, cukinię, papryczkę oraz cebule z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Zgrilluj warzywa, aż się lekko przypieką i zmiękną. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy na średnim ogniu, przełóż do niego warzywa, dodaj czosnek i duś przez minutę. Dodaj wino, pomidory, oregano oraz porwane liście bazylii i mieszaj przez minutę. Delikatnie wmieszaj ugotowany makaron, dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy i dopraw do smaku. Przełóż całość na półmisek i ozdób parmezanowymi wiórkami, zrobionymi obieraczką do warzyw. Makaron z warzywami można podać na gorąco albo jako sałatkę o temperaturze pokojowej.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA