Anna Olson

Domowy makaron z warzywami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Domowy makaron z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto makaronowe

2 1/3 szklankizwykłej mąki

½ łyżeczki miałkiej soli

3 duże jajka

1 łyżka wody

2 łyżki oliwy

sól i pieprz



Warzywa

450 g zielonego groszku

5 łyżek oliwy z oliwek

2 małe cukinie, przekrojone wzdłuż

1 czerwona ostra chili, przekrojona na ćwiartki, bez pestek

3 cebule

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

3 łyżki wytrawnego białego wina

2 pomidory, pokrojone w kostkę

2 łyżki posiekanego świeżego oregano

8 liści bazylii

sól i pieprz

55 g parmezanu



Przygotowanie

Aby przygotować ciasto makaronowe, zmiksuj pulsacyjnie mąkę z solą w malakserze. Dodawaj po jednym jajku oraz wodę i miksuj pulsacyjnie, aż ciasto osiągnie chropowatą, kruchą konsystencję. Wyłóż ciasto na blat, zagnieć 2 krążki, owiń folią plastikową i odłóż na godzinę. Następnie pokrój każdy krążek na dwie części i cieniutko rozwałkuj albo przepuść przez maszynkę do makaronu, zgodnie z instrukcją producenta. Cienkie płaty makaronu oprósz mąką, rozłóż na blacie i pokrój na 2,5-cm paski (pappardelle). Przemieszaj je z małą ilością mąki lub semoliny, luźno rozrzuć, by jednolicie schły do chwili gotowania. Jeśli nie chcesz ugotować wszystkiego od razu, zawiń makaron w folię i włóż do lodówki. Gotuj makaron w osolonym wrzątku do miękkości 4 min. Odsącz i przemieszaj z 2 łyżkami oliwy, a na koniec lekko dopraw do smaku.



Przygotuj warzywa

Oczyść i zblanszuj zielony groszek w osolonej wodzie aż zmięknie, następnie odsącz i zahartuj w wodzie z lodem. Rozgrzej grill i wymieszaj groszek, cukinię, papryczkę oraz cebule z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Zgrilluj warzywa, aż się lekko przypieką i zmiękną. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy na średnim ogniu, przełóż do niego warzywa, dodaj czosnek i duś przez minutę. Dodaj wino, pomidory, oregano oraz porwane liście bazylii i mieszaj przez minutę. Delikatnie wmieszaj ugotowany makaron, dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy i dopraw do smaku. Przełóż całość na półmisek i ozdób parmezanowymi wiórkami, zrobionymi obieraczką do warzyw. Makaron z warzywami można podać na gorąco albo jako sałatkę o temperaturze pokojowej.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem śmietankowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta a la Norma
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z prawdziwkami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Paella makaronowa z owocami morza z ostrą pikadą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.