Tomasz Jakubiak

Domowy makaron z sosem z pieczonych warzyw


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski

odsłon: 13528

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

makaron:

500 g mąki

4 jajka

oliwa

odrobina lenitej wody

sos:

200 g dyni

duża czerwona papryka

2 dojrzałe pomidory

2 szalotki

4 ząbki czosnku

świeże zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia)

oliwa

sałatka:

garść rukoli

garść porwanej sałaty masłowej

garść jadalnych kwiatów

dressing do sałatki:

sok z cytryny

sól

2 łyżeczki miodu

pomidor

oliwa

 

Przygotowanie:

Przygotuj makaron. Mąkę przesiej na stolnicę. Wbij jajka. Dolej duży chlust oliwy i letnią wodę. Zagnieć i wyrób ciasto. Rozwałkuj je na cieńki placek i pokrój na szerokie paski.
Przygotuj sos. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Dodaj świeże zioła, oliwę. Dopraw solą, pieprzem i wstaw do pieczenia.
W soku z cytryny rozpuść sól. Dodaj miód, drobno posiekanego pomidora i chlust oliwy.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dressingiem skrop liście rukoli, sałaty i kwiaty.
Ugotowany makaron wymieszaj z pieczonymi warzywami. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i dodaj startego koziego sera.

powrót

Podobne przepisy

Leniwe w sosie porzeczkowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron ze schabem i boczniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Orecchiette z mulami, ziemniakami i cukinią
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sztrukle z nadzieniem serowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Domowe cannelloni z pastą  fasolową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.