Tomasz Jakubiak

Domowy makaron z sosem z kaparów, rukwi i orzeszków piniowych


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 659

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

garść rukwi wodnej

łyżeczka skórki z cytryny

 

Makaron:

szklanka mąki

2 jajka

2 szczypty soli

4 liście świeżego lubczyku

 

Sos:

główka upieczonego czosnku

3 łyżki oliwy

łyżka kaparów

2 łyżki orzeszków piniowych

8 pomidorków cherry

 

Przygotowanie:

Z mąki i jaj przygotuj makaron. Dodaj sól i lubczyk do smaku. Makaron oprósz mąką i gotuj ok. 5 minut.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj kapary, orzechy i smaż.
Gdy makaron się ugotuje, przełóż go na patelnię do sosu. Dodaj pomidorki, pieprz i rukiew. Danie przełóż na talerz i posyp skórką z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Penne z sosem grzybowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Leniwe w sosie porzeczkowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Karczochy z makaronem penne
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.