Domowy makaron z domowym pesto

Domowy makaron z domowym pesto
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie (odc. 3)
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • makaron:
  • 400 g maki tipo 00 di grano tenero
  • 4 jajka
  • 2 szczypty soli morskiej
  • pesto
  • 30 listków bazylii (najlepsza jest bazylia genovese – duże ciemnozielone liście, bardzo aromatyczne)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 20 g sera owczego pecorino romano
  • 60 g sera parmigiano reggiano lub grana padano
  • 1 szczypta grubej soli morskiej
  • kilka kropli soku z cytryny
  • oliwa z oliwek extra vergine

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pesto - w moździerzu zgnieść czosnek na jednolitą masę. Dodać liście bazylii (całe), szczyptę soli i ucierać, aż liście puszczą cały sok. Dodać orzeszki (nieprażone) i ucierać – zostawić kawałki orzechów. Dodać starte sery i mieszać, aż będzie gęsta masa. Dopiero teraz wlać oliwę i połączyć wszystkie składniki. Najlepiej, jak wyjdzie z tego gesty sos z kawałkami orzeszków. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny.
Makaron – na stolnicę wysypać mąkę i uformować wgłębienie. Wbić do niego całe jajka i dodać sól. Palcem lub widelcem roztrzepać jajka. Delikatnie połączyć je z mąką i szybko uformować kulkę.
Na stolnicy posypanej mąką wyrabiać ciasto, rozwałkować na cienkie, podłużne płaty. Można w tej chwili dodać świeże lub suszone zioła (bazylia, oregano, tymianek) i „zamknąć” je między dwoma warstwami ciasta. Rozwałkować ciasto i pokroić nożem paski szerokości 2-3 cm.
Odwinąć ciasto i gotować makaron od razu we wrzącej osolonej wodzie przez 4-5 min.
Odcedzić i podawać na talerzu. Jedną łyżkę wody po gotowaniu makaronu wymieszać z pesto i połączyć je z makaronem. Ewentualnie doprawić do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA