David Gaboriaud

Domowy makaron z domowym pesto


Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Domowy makaron z domowym pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

makaron:

400 g maki tipo 00 di grano tenero

4 jajka

2 szczypty soli morskiej

pesto

30 listków bazylii (najlepsza jest bazylia genovese – duże ciemnozielone liście, bardzo aromatyczne)

1 ząbek czosnku

1 łyżka orzeszków piniowych

20 g sera owczego pecorino romano

60 g sera parmigiano reggiano lub grana padano

1 szczypta grubej soli morskiej

kilka kropli soku z cytryny

oliwa z oliwek extra vergine

Przygotowanie:

Pesto - w moździerzu zgnieść czosnek na jednolitą masę. Dodać liście bazylii (całe), szczyptę soli i ucierać, aż liście puszczą cały sok. Dodać orzeszki (nieprażone) i ucierać – zostawić kawałki orzechów. Dodać starte sery i mieszać, aż będzie gęsta masa. Dopiero teraz wlać oliwę i połączyć wszystkie składniki. Najlepiej, jak wyjdzie z tego gesty sos z kawałkami orzeszków. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny.
Makaron – na stolnicę wysypać mąkę i uformować wgłębienie. Wbić do niego całe jajka i dodać sól. Palcem lub widelcem roztrzepać jajka. Delikatnie połączyć je z mąką i szybko uformować kulkę.
Na stolnicy posypanej mąką wyrabiać ciasto, rozwałkować na cienkie, podłużne płaty. Można w tej chwili dodać świeże lub suszone zioła (bazylia, oregano, tymianek) i „zamknąć” je między dwoma warstwami ciasta. Rozwałkować ciasto i pokroić nożem paski szerokości 2-3 cm.
Odwinąć ciasto i gotować makaron od razu we wrzącej osolonej wodzie przez 4-5 min.
Odcedzić i podawać na talerzu. Jedną łyżkę wody po gotowaniu makaronu wymieszać z pesto i połączyć je z makaronem. Ewentualnie doprawić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Kopytka szczawiowe
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lasagne z kaczką
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Dania z kaczki
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.