Delia  Smith

Domowy majonez


Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Domowy majonez
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże żółtka

1 czubata łyżeczka musztardy w proszku

1 ząbek czosnku

zmiażdżony w prasce

1 łyżeczka soli

świeżo mielony pieprz

300 ml oleju arachidowego

2 - 3 łyżeczki białego octu winnego

 

 

Przygotowanie:


W wąskim, wysokim naczyniu mieszamy mikserem żółtka z musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem. Ciągle ubijając – bardzo powoli wlewamy olej. Gdy masa zgęstnieje i się zbryli – dodajemy łyżeczkę octu i dalej ubijamy, aż mieszanka znów będzie jasna i gładka. Gotowy majonez powinien być sztywny i gęsty – możemy go troszkę rozrzedzić, mieszając z dwoma łyżkami wrzątku.

powrót

Podobne przepisy

Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Hummus pietruszkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Sosy do gotowanych ziemniaków
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.