Gary  Rhodes

Domowy ketchup


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Domowy ketchup
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 goździk

1 listek laurowy

½ łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki mielonego cynamonu

lub 5mm kawałek kory

250ml octu jabłkowego lub białego winnego.

8 łyżek cukru demerara

ewentualnie drobnego

1.5 kg pomidorów

tyle powinno być miąższu

po pokrojeniu i usunięciu nasion

½ łyżeczki soli morskiej

½ łyżeczki angielskiej musztardy w proszku

1 ząbek czosnku

rozgnieciony

trochę sosu Tabasco

1 łyżka koncentratu pomidorowego

 

 

Przygotowanie:


Do muślinowego woreczka włóż przyprawy - goździk, liść laurowy, kolendrę i cynamon). Do dużego rondla o grubym dnie wlej ocet, dodaj cukier i woreczek z przyprawami. Delikatnie doprowadź do wrzenia. Dodaj pomidory i resztę składników i doprowadź do wrzenia, mieszając, żeby nie przywarło do dna. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, co pewien czas mieszając, przez 40 minut. Wyłów woreczek, a całość zmiksuj w malakserze lub blenderze, a następnie przeciśnij przez sito. Jeżeli po ostudzeniu okaże się, że sos jest za rzadki, podgrzej go i zagęść skrobią kukurydzianą, lub ziemniaczaną. Tylko nie dodawaj jej za dużo.

powrót

Podobne przepisy

Baton drobiowy z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Złoty dżem
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Papryka faszerowana fetą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pomidory suszone marynowane w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ogórki małosolne
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.