Tomasz Jakubiak

Domowy gyros z cielęciny, z pastą z ogórka i sałatką z musztardowca


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 4802

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1/2 kg górki cielęcej

4 pity

Marynata:

biała cebula

łyżeczka kopru włoskiego

sól

3-4 listki świeżej mięty

łyżka słodkiej papryki

4 łyżki oliwy

Krem z ogórka:

3 gruntowe ogórki

2 kiszone ogórki

2 ząbki czosnku

kostka fety

3-4 listki mięty

Sałatka:

garść liści musztardowca

sok z pomarańczy

owoce granatu

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Cielęcinę potnij w paski. W misce połącz mięso z plastrami cebuli, koprem włoskim, solą, słodką papryką, posiekaną mięta i oliwą. Ogórki zetrzyj na tarce i odciśnij z nich wodę. Do warzyw dodaj starty czosnek, świeżą posiekaną miętę i pokruszoną fetę. Liście musztardowca polej sokiem z pomarańczy i oliwą. Dodaj owoce granatu. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej podsmaż cielęcinę. Każdy placek rozerwij i posmaruj kremem z ogórka. Następnie nałóż porcję mięsa i sałatki z granatem. Placek zwiń i podgrzej na patelni. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Nóżki kurczaka z kiszonymi cytrynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.