Anne Burrell

Domowe smażone ziemniaczki


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Domowe smażone ziemniaczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg młodych ziemniaczków

sól

oliwa extra vergine

1 średnia posiekana cebula

szczypta pokruszonej chili

3 łyżki posiekanej natki

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki w całości i ze skórką umieść w garnku, zalej zimną wodą i dodaj sporo soli. Gotuj aż zmiękną – sprawdź za pomocą widelca, nie noża. Odlej i ostudź. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i posól. Dopraw pokruszoną chili i smaż 7-8 min aż cebula zmięknie, ale się nie zrumieni. Za pomocą otwartej dłoni zmiażdż ziemniaki na desce. Włóż na patelnię z cebulą. Dociśnij do dna patelni, żeby się dobrze zrumieniły i stały chrupiące. Zamieszaj i znów dociśnij. Powtórz ten proces, aż ziemniaczki staną się naprawdę chrupiące. Dopraw solą i dodaj natkę.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne tosty francuskie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ptysie wytrawne
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Kasza manna na mleku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pan Bagnat – kanapka nicejska
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.