Lucinda Scala  Quinn

Domowe sconesy


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Domowe sconesy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3½ szklanki mąki pszennej (w razie potrzeby więcej)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

1 szklanka maślanki

1 duże jajko

2 łyżki cukru

plus do posypania

115 g stopionego masła

plus do smarowania

⅓ szklanki koryntek (małych

ciemnych rodzynków)

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. W jednej dużej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej dużej misce wymieszać maślankę, jajko i cukier. Dodać dwie trzecie suchych składników do płynnych składników i wymieszać. Cały czas mieszając, wlać stopione i lekko wystudzone masło. Dodać resztę suchych składników oraz koryntki i wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać więcej mąki. Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, krótko wyrobić i podzielić na trzy równe części. Uformować z nich dość grube placki o średnicy 12 cm i ostrym nożem pokroić na ćwiartki. Ułożyć sconesy na blasze, posmarować stopionym masłem i posypać cukrem. Piec 20 - 25 minut, aż lekko się zrumienią. Podawać ciepłe albo w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.