Domowe pianki kawowe

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Domowe pianki kawowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

6 listków żelatyny, namoczonych w ⅔ szklanki wody (80 ml) przez 10 minut lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku

½ szklanki świeżo zaparzonego espresso lub bardzo mocnej kawy (125 ml)

1½ szklanki cukru (375 ml)

1 łyżka ekstraktu waniliowego (15 ml)

2 łyżki cukru pudru (30 ml)

2 łyżki skrobi kukurydzianej (30 ml)

1 łyżka oleju canola (15 ml)



Przygotowanie:

Foremkę o wymiarach 33x23x5 cm wykładamy folią spożywczą i lekko natłuszczamy olejem. W rondelku na średnim ogniu podgrzewamy espresso z cukrem i ekstraktem. Dodajemy żelatynę razem z wodą w której się moczyła, gotujemy 2 minuty, aż cukier i żelatyna się rozpuszczą. Mikserem ręcznym ubijamy płyn przez 5 minut do postaci lekkiej piany. Przelewamy do foremki, odstawiamy na 1 godzinę. Foremkę obracamy na dużą deskę oprószoną cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią. Zdejmujemy folię i oprószamy wierzch tą samą mieszanką. Ostrym nożem pianę kroimy na kwadraty. Obtaczamy je w mieszance, strząsając nadmiar. Pianki możemy przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do dwóch tygodni.

powrót

Podobne przepisy

Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonki po włosku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Minitorcik czekoladowy z kremem czekoladowym i orzechowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.