Gary  Rhodes

Domowe pátê z wątróbek kurczaków


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Domowe pátê z wątróbek kurczaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g wątróbek kurczaków

mleko do namoczenia

sól i świeżo zmielony

biały pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

100 g zmiękczonego masła

100 ml kremówki

nieco dobrej brandy

 

 

Przygotowanie:


Wątróbki kurczaków mocz przez 24 godziny w mleku. Odcedź je i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez trzy minuty. Powinny być lekko krwiste, stwardnieć na zewnątrz, pozostając w środku miękkie. Przecedź wątróbki na durszlaku i wystudź. Wrzuć do robota kuchennego. Dosyp sól, świeżo zmielony, biały pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową. Zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodaj masło. Zmiksuj razem. Wlewaj stopniowo śmietanę, nie przerywając ubijania. Wlej brandy. Krótko zmiksuj. Gotowe pátê przetrzyj przez sito. Przełóż do kokilek. Wstaw do lodówki, niech się zetnie. Podawaj z galaretką jabłkową.

powrót

Podobne przepisy

Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Polędwica z prawdziwkami z szynką serrano
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.