Tomasz Jakubiak

Domowe kiełbaski jagnięce z sałatką z ogórków


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

Domowe kiełbaski jagnięce z sałatką z ogórków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

jelita jagnięce

1 kg łopatki jagnięcej mielonej

łyżka kminu

2 łyżki pasty harissa

łyżeczka pieprzu cyenne

3 łyżki suszonej papryki

łyżka smalcu

3 ząbki czosnku

łyżeczka soli

100 ml wody

sałatka:

3 ogórki

2 szczypty soli

2 cebule szalotki

papryczka chilli

cytryna

kilka gałązek kolendry

kilka listków mięta

łyżeczka kminku

granat

2 łyżki jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

Zmieloną łopatkę przełóż do miski. Do mięsa dodaj kmin, pastę harissa, pieprz, suszoną paprykę, łyżkę smalcu, zmiażdżony czosnek i sól. Dolej wodę i wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
Jelita nałóż na specjalną nakładkę do maszynki, która mieli mięso, i na końcu zawiąż supeł. Następnie powoli przepuść mięso przez maszynkę, formując kiełbaski.
Przed włożeniem kiełbasek do wody delikatnie je ponakłuwaj. Kiełbaski gotuj w wodzie ok 15–20 minut.
W tym czasie przygotuj sałatkę. Z ogórka usuń gniazda nasienne, pokrój i przełóż do miski.
Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i papryczkę chilli. Dodaj owoce granatu, sok z cytryny, kolendrę, miętę, kminek i jogurt naturalny. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj.
Kiełbaski podawaj z sałatką. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.