Tomasz Deker

Domowe jagodzianki


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 2854

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto drożdżowe

350 g mąki pszennej typ 500

30 g drożdży

80 ml ciepłej wody

40 g cukru kryształu

5 g drobnej soli

2 żółtka

80 g masła

Masa jagodowa:

250 g świeżych/mrożonych jagód

50 g drobnego cukru kryształu

 

Dodatkowo:

50 g jajek kurzych

10 ml zimnej wody

50 g cukru pudru

Przygotowanie:

Przesiać mąkę pszenną na stolnicę lub do miski.
Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. W zagłębienie w mące wsypać cukier i sól, wlać żółtka oraz rozrobione drożdże w wodzie i całość mieszać. Ciasto najlepiej wyrabiać rękoma, aż nabierze zwartej konsystencji.
Pod koniec wyrabiania dodać delikatnie rozpuszczone masło, najlepiej w konsystencji gęstej śmietany. Po wyrobieniu ciasta delikatnie je oprószyć mąką i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Jagody po oczyszczeniu umyć pod bieżącą wodą i odcedzić na sicie. Przełożyć do miski, wymieszać z cukrem i odstawić na bok.
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu wyrobić ponownie do uzyskania sprężystej konsystencji, wówczas podzielić je na małe kęsy. Uformować w kule, przełożyć na czas rozrostu w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasto rozpłaszczyć ręką lub wałkiem, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą, by lepiej się kleiły podczas składania jagodzianek.
Na środek łyżką nakładać jagody wymieszane z cukrem, sklejać brzegi ciasta i przekładać jagodzianki na blachę do pieczenia. Posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Odstawić jagodzianki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w 200°C do uzyskania złotego koloru. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta z pomarańczami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus cytrynowy Á la tort
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Proste ciasto cytrynowe z kremem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Agata11

postów: 69

18.12.2016 13:04

CYTUJ

Jak ktoś się nastawił na cudne bułeczki z nadzieniem jagodowym to się pomylił. Te tutaj niby to jagodzianki, to okazało się rozwałkowany placek z ciasta posypany rzadko jagodami i zawinięty tylko w jedną jagodo-rurkę. Pan Deker pokroił tą rurkę i po dodatkowym wyrośnięciu upakował te kawałki ciasno w tortownicy. Ciekawe po co było kroić ciasto i następnie je zlepiać w cały kawałek?

Admin w przepisie w ogóle nie napisał, że Pan Deker coś pokroił. Pominął milczeniem ten fakt. Wg Admina jagodzianki się pojawiły skądś tam i czy to były jagodzianki to trudno stwierdzić ponieważ jagody wyparowały w trakcie pieczenia zostawiając w cieście nieapetyczne ciemne plamki.
Jagodzianki - "Best Entertainment and me".

Adminie czy do ciast daje się jaja nie kurze ? Jeszcze nie spotkałam takiego ciasta.

post edytowany 25 razy, ostatnio 11.01.2017 04:43

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.