Agata Jędraszczak

Domowe chipsy


Przepis z programu ImprezuJEMY (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 17883

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg ziemniaków

olej

sól

4 żółtka

3 ząbki czosnku

½ pęczka natki

oliwa

sól

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki pociąć w bardzo cienkie plastry na mandolinie lub w robocie kuchennym. Posmarować oliwą, posypać solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec z funkcją termo obiegu przez 15 minut, sprawdzając czy nie brązowieją. Po wyjęciu blachy z piekarnika poczekać chwilę, aż chipsy odparują i staną się chrupiące i pyszne. Gorące chipsy przesypać słodką papryką, ułożyć na ręczniku papierowym. Do blendera wrzucić żółtka, przesiekany czosnek, i natkę. Posolić. Stopniowo wlewać oliwę aż powstanie gładki sos o konsystencji majonezu.

powrót

Podobne przepisy

Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pieczona dynia
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

#fern0n

27.12.2011 14:47


Jonkowo50

CYTUJ

a o cytrynie nic nie powiedzieli

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.