Iwona  Zasuwa

Domowe chipsy z warzyw


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci

odsłon: 14464

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

5 ziemniaków

3 podłużne buraki

kilka liści jarmużu

sól

pieprz

ulubione zioła do smaku

masło klarowane lub olej do pieczenia

 

Przygotowanie:

Chipsy z jarmużu
Liście jarmużu umyj, odetnij grubą łodygę, potnij na wygodne do chrupania kawałki, ułóż na posmarowanym olejem lub masłem klarowanym papierze do pieczenia, posmaruj każdy kawałek niewielką ilością tłuszczu, posyp przyprawami i zapiekaj w piekarniku kilka minut w temperaturze około 150°C. Gotowe chipsy powinny zachować zielony kolor oraz osiągnąć cudowną chrupkość.

Chipsy z ziemniaków i buraków
Warzywa umyj, obierz ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w milimetrowej grubości plasterki (grubość ma kluczowe znaczenie podczas pieczenia).
Następnie włóż każdą grupę warzyw do osobnego woreczka uprzednio wypełnionego odpowiednią ilością oleju i wybranymi przyprawami (u nas 3 szczypty soli i po wielkiej szczypcie każdej z przypraw). Zamknij woreczek i porządnie wymieszaj zawartość.
Teraz na papierze do pieczenia rozłóż plasterki warzyw tak by nie stykały się ze sobą i piecz w piekarniku w temperaturze 170°C przez ok. 8-10 minut (buraczki trochę dłużej). Bądź czujny, bo chipsy bardzo łatwo spalić.

powrót

Podobne przepisy

Włoska zupa z oliwkami i makaronem
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Kokosowe kulki z mąki ryżowej
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dobre dla dzieci
Rosół z kaczki
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.