Domowe cannelloni z pastą fasolową

Domowe cannelloni
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

  • 250 g fasoli Jaś
  • 2-3 łyżki oliwy
  • garść suszonych pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki zalewy z kaparów
  • sok i skórka z cytryny
  • sól
  • pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej szałwii
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • opakowanie makaronu lasagne
  • Sos:
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 kapary
  • 3 łyżki zalewy z kaparów
  • mała garść orzechów włoskich
  • szklanka śmietany 18%
  • sól
  • suszone, sproszkowane pomidory
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • natka pietruszki
  • puszka tuńczyka w kawałkach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce rozgnieć tłuczkiem ugotowaną i wysuszoną wcześniej w piekarniku fasolę. Dodaj oliwę, pokrojone suszone pomidory, kapary, zalewę z kaparów, sok, skórkę z cytryny, sól, pieprz i świeże zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Płaty makaronowe do lasagne podgotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, żeby trochę zmiękły. Na płat nałóż porcję farszu i zwiń. Brytfankę wysmaruj oliwą, ułóż rurki i zalej sosem śmietanowym. Na łyżce masła i odrobinie oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj kapary, orzechy i zalewę z kaparów. Składniki podsmaż. Dodaj śmietanę. Sos dopraw solą, suszonymi pomidorami i musztardą Dijon. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i kawałki tuńczyka. Gotowym sosem zalej cannelloni i piecz w piecu przez 20 minut w 160 stopniach. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA