Tomasz Jakubiak

Domowe cannelloni z pastą fasolową


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 3945

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

250 g fasoli Jaś

2-3 łyżki oliwy

garść suszonych pomidorów

2 łyżki kaparów

2 łyżki zalewy z kaparów

sok i skórka z cytryny

sól

pieprz do smaku

kilka listków świeżej szałwii

kilka gałązek świeżego tymianku

opakowanie makaronu lasagne

Sos:

cebula

łyżka masła

2-3 łyżki oliwy

2-3 kapary

3 łyżki zalewy z kaparów

mała garść orzechów włoskich

szklanka śmietany 18%

sól

suszone, sproszkowane pomidory

łyżeczka musztardy Dijon

natka pietruszki

puszka tuńczyka w kawałkach

 

Przygotowanie:

W misce rozgnieć tłuczkiem ugotowaną i wysuszoną wcześniej w piekarniku fasolę. Dodaj oliwę, pokrojone suszone pomidory, kapary, zalewę z kaparów, sok, skórkę z cytryny, sól, pieprz i świeże zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Płaty makaronowe do lasagne podgotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, żeby trochę zmiękły. Na płat nałóż porcję farszu i zwiń. Brytfankę wysmaruj oliwą, ułóż rurki i zalej sosem śmietanowym. Na łyżce masła i odrobinie oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj kapary, orzechy i zalewę z kaparów. Składniki podsmaż. Dodaj śmietanę. Sos dopraw solą, suszonymi pomidorami i musztardą Dijon. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i kawałki tuńczyka. Gotowym sosem zalej cannelloni i piecz w piecu przez 20 minut w 160 stopniach. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem orzechowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Orecchiette z mulami, ziemniakami i cukinią
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti  z tuńczykiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron zagniatany z nacią pietruszki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z trzema serami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.