Iwona  Zasuwa

Domowa chałwa


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci

Domowa chałwa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

500 g sezamu

miód do smaku

laska wanilii

100 g niesolonych orzeszków pistacjowych

2 łyżki kakao i karobu (w dowolnych proporcjach)

 

Przygotowanie:

Sezam delikatnie podpraż na suchej patelni (bez rumienienia), a następnie rozetrzyj na pastę (można użyć maszynki do mięsa, wyciskarki ślimakowej lub młynka do kawy).
Dodaj miód do smaku i wymieszaj.
Podziel masę na równe części, dodaj do jednej posiekane orzechy pistacjowe, do drugiej rozdrobnioną wanilię, a do trzeciej kakao i karob. Dokładnie wymieszaj każdą z mas.
Włóż chałwę do formy i schłódź w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.